Skip to Content

Gegants de Navata

          Nom:             
NAZARI PITXEDIS SELMA
Pes: 20 quilos. 18 quilos 19 quilos.
Alçada: 2,7 metres 2,6 metres 2,7 metres
Naixement: 12/gener/1985 21/juliol/1985 21/04/1996
Comarca:
Alt Empordà
 
Constructor: Ventura&Hosta  

   Encara que en diferents dates, els dos primers naixeren a cal's Ventura-Hosta de Navata. La seva alçada ve donada pel sostre del carrer dels Ametllers, on viuen en David (Ventura) i la Neus (Hosta). Aleshores els tallers encara no es dedicaven a fer gegants.

 

    En Nazari va fer varies sortides per aquest mon de Deu, lluint un simpàtic cartell que deia "Nazari de Navata: SOLTER", fins que va conèixer, es va enamorar i es va casar amb na Pitxedis el dia 21 de juliol de 1985 a la vila de Navata. Els Padrins foren en Janet i na Justa de Figueres i en Pons-Hug i na Adelaida de Castelló d'Empúries.

    Cal remarcar que en casar-se, na Pitxedis ja era mare d'una criatura i en Nazari la va acceptar coma fill seu.

    Els nostres protagonistes han corregut molt, però cal fer esment que juntament amb en Pons-Hug i na Adelaida de Castelló d'Empúries varen ésser els representants empordanesos a la primera ciutat gegantera de Catalunya (Sallent). També, i amb els mateixos companys de viatge foren ambaixadors de la cultura i els costums catalans al departament de Lozère (França).

Gegants de Navata

 

    Han estat els primers (ens consta que els gegants de Lladó i Albanyà també ho han fet posteriorment) que com bons empordanesos han fet la pujada a la Mare de Deu del Mont, a peu i boscos a través, des de Falgàs.

 

    Desafortunadament el dia 11 d'agost de 1995 estant de visita a casa dels seus padrins a la vila comtal de Castelló d'Empúries, na Pitxedis fou víctima d'un accident col·lectiu provocat per la tramuntana. Mercès als avanços de la medicina cartrónica aconseguí sobreviure, fins que el 14 d'abril, en una trobada de companys a Vilabertran, recaigué en la malaltia i arribà a l'extrem inevitable.

 

    Així, el 19 del mateix mes, el vespre just abans de les festes de Primavera, la Companyia Policrac i els amics més propers li donaren un sentit "darrer adéu". El mitjans de comunicació, premsa i televisió se'n feren ressò.

 

    En plenes Festes de Primavera de 1995 , durant la trobada de Gegants, aparegué la Selma ballant una "cúmbia" en solitari. En NAZARI en veure-la quedà embadalit, s'hi apropà i començà a ballar amb ella. Primer fou la cúmbia, després la Sardana Curta dels Gegants de Navata (de l'insigne mestre Albert Cuevas), i fou així com començà una nova pàgina de la historia d'aquests gegants.

(Si bé es cert que també va nàixer als tallers Ventura-Hosta de Navata, per aquelles raons genètiques a vegades inexplicables, la Selma és de color negre).