Skip to Content

Gegants de Taltahull

 2004 Taltahull ( França )

Els gegants de TaltahullEls gegants de Taltahull

Els Gegants de Taltahull

Bernat de Tallaferro (Comte de Besalú) constructor del castell de Taltahull
Toda
(Adelaïda filla del Comte Borrell de Barcelona) la seva esposa

l'1 de maig de l'any 2004 s'ha celebrat l'oficial naixament dels Gegants més nòrdics dels Països Catalans. Hi varen assistir el conjunt dels Gegants nord-catalans i personalitats dels comtats del nord. Rossellonesos, capcinesos, cerdans, vallespirencs, conflentins, empordanesos... i altres habitants de la Catalunya Vella havien vingut per aquesta important celebració. S'ha pogut sentit persones enraonar també en gavatx, normal amb la proximitat de la frontera i els lligams que habitants de banda i banda han creat al llarg dels segles... per dir l'interés que han despertat en Bernat de Talleferro i Na Toda, símbols de recuperació de les arrels catalanes d'un poble.

 
pacientment gegants, geganters i públic esparaven la celebració
a càrrec de Mossén Joel, benedicció emocionant

 
la Coral Taltahull va fer una mostra de cants corals tradicionals originalment adaptats ..per arribar i executar un ball gegant de gegants sus de la plaça de l'ajuntament  
 
una sardana ballada abans de recórrer...
...en cercavila els carrers de Taltahull...

Teniu aquí reagrupats tots els Gegants nord catalans, encara hi ha lloc per acollir-ne d'altres
se diu que en podrien néixer de nou del costat de la Salanca o de la Plana del Rosselló...

Bernat de Tallaferro (988-1020), anomenat Tallaferro per la seva destresa amb les armes, fou un governant generós amb els seus vassalls així com amb els eclesiàstics. Pel que fa a les seves gestes militars, sembla que participà en la important expedició a Còrdova de Ramon Borrell, el 1010. El 1016 viatjà a Roma i aconseguí la creació d'un bisbat a Besalú, al capdavant del qual col.locà el seu fill Guifré. En Tallaferro morí el 1020 ofegat al Roine, quan es dirigia a la Provença per tal d'organitzar el matrimoni del seu fill Guillem.