Skip to Content

Gegants de Salt

Nom: Roc Afra
Pes: 56Kg 56Kg
Alçada:  3,70m 3,55m
Naixement: 16-11-1997
Comarca: El Gironés
Constructor: Ventura&Hosta
Nom: Marcel
Pes: 35Kg
Alçada:  3,65m
Naixement: 26-7-2003
Comarca: El Gironés
Constructor: Ventura&Hosta

Els gegants de SaltRetrat de Salt

 

HISTÒRIA DELS GEGANTS   

Els gegants representen un hortolà i una filadora que es van conèixer i enamorar. En el transcurs d´un ball, mentres ballaven, anaven creixent i creixent fins a converti-se en gegants.

HISTÒRIA DEL GEGANTÓ

Aquest gegant vol ésser un record i homenatge al qui un dia va ésser cap de colla dels Geganters de Salt, en Marcel Rodríguez. Per tant, representa un geganter de la colla.

 

 

 

Gegants de Salt 

7/21/2006 

 

Els amics dels Gegant de Salt és una entitat cultural molt arrelada al poble des dels seus inicis. Per Corpus de l’any 1952 es van batejar els primers gegants de la vila, en Grau i l’Eulàlia, en representació dels Reis Catòlics. Van ser regalats al poble per les empreses "Manufactures Gassol, SA" i "La Gerundense", segons consta en l'acta del Ple de l'Ajuntament de 4 d'octubre de 1952. Segons consta en una entrevista concedida amb motiu de la donació, els noms van ser decidits espontàniament pel rector de Salt que en contemplar-los immòbils davant de l'Ajuntament va dir: "ja tenim en Grau i l'Eulàlia aquí". Després d'haver estat arraconats un temps, el 1988 es recuperen però el seu estat de deteriorament fa que se'ls hagi de portar a un taller de Navata per reparar-los i pintar-los. Els anys 90 es va treballar en el vestuari que va anar a càrrec de les modistes Palmira Birba i Isabel Sánchez, dirigides pel dissenyador Julià Colomer i ajudades per un grup de dones del poble. La Rosa Ripoll va fer l'escut del vestit d'en Grau. Els nous vestits es van estrenar per la Festa Major del 1994.
El 2002, amb motiu del 50è aniversari, es va editar un llibret dedicat als gegants i als geganters de Salt.

Fa 10 anys es van batejar uns nous gegants, en Roc i l’Afra, els noms aquesta vegada van ser escollits pels nens de Salt, que representen un hortolà, figura característica de la plana de Salt i una filadora en honor a la indústria tèxtil. Durant la Festa Major del 2003 varen batejar el cinquè gegant de la colla, en Marcel. En Marcel va nèixer per homenatjar en Marcel Rodríguez i Bramón premi 3 de març de 2001, per la seva activitat com a cap de colla dels Geganters de Salt i membre de la Comissió de Reis.

La colla gegantera té, també, sis cap-grossos: dos policies, un home de raça negra, un home, una vella i un "tiet". Aquest cap-grossos que van sortir per primera vegada el 23 de juliol de l'any 1989, són una reconstrucció, imitant els antics que s'havien deriorat. La reproducció s'ha fet a partir d'unes fotografies en blanc i negre de l'any 1952 en les que es poden veure les figures d'uns guàrdies municipals, un matrimoni, un jove i un negre.
Van ser reconstruïts als tallers Mas Pujol de Viladefreser.

Darrere d’aquestes figures, hi ha unes cinquanta persones d’edats diverses ocupant diferents llocs dins de la colla, grallers, timbalers i portadors, tots acompanyats per un grup de persones que col·laboren activament amb la colla.

Durant l’any participen en diferents activitats que s’organitzen en el poble com pot ser el carnestoltes, la Fira del Cistell, Sant Jordi,... també participen en trobades geganteres d’arreu de Catalunya. La seva festa més important és la Festa Major. Aquest any, el divendres participen en la cercavila del pregó i el dissabte és el seu gran dia. Us esperen a tots a la trobada gegantera on hi participen unes 10 colles geganteres convidades. La colla també fa sortides per la província demostrant a tothom que Salt és una poble amb tradicions molt arrelades.

Enguany, i apunteu-vos-ho a l’agenda, Salt serà la seu de Ciutat Gegantera 2006, una trobada de gegants d’arreu de les comarques gironines que es durà a terme els dies 7 i 8 d’octubre. Hi ha previstes un munt d’activitats que faran que el poble visqui una gran festa gegantera com mai s’ha vist al poble.

Aprofitant aquest espai la colla gegantera esperem que passeu una molt bona Festa Major i us esperen a la trobada gegantera i a la seva Barraca!!!!.